

Doelgroep Blended leeromgeving
Mijn eerste leerarrangement is gemaakt voor klas 2 vmbo-kader leerlingen in het midden van het land. Het betreft het vak natuur- scheikunde en leerlingen hebben de beschikking over een laptop en een mobiele telefoon. Zoals aangegeven bij Het idee was het uitgangspunt het inzetten van ICT en leerlingen andere manieren dan Powerpoint aanleren om te presenteren. Het gebruik van de mobiele telefoon voor leerdoeleinden werd hierbij gestimuleerd.
Opzet Blended leeromgeving
Wat was het een leuke ervaring om nu eindelijk zélf een Blended leeromgeving op te zetten! Op deze site kun je zien hoe de Blended leeromgeving opgebouwd is. Onder hoofdstuk Blended leeromgeving kun je zien dat leerlingen in konden loggen op Elo om alle informatie te vinden die ze nodig hadden. De leerdoelen en de leerlingenopdracht staan hier ook bij. Zoals je kunt zien bij de Blended leeromgeving zijn de leerdoelen opgesteld door de docent. In de verantwoording bij Achtergrondinformatie wordt onderbouwd waarom hiervoor gekozen is, namelijk omdat het een complexe denkvaardigheid is. Als je zelf ook ervaring hebt met het lesgeven aan vmbo-leerlingen kun je je vast en zeker voorstellen dat duidelijkheid en structuur zeer belangrijk zijn. Daarom lijkt het mij erg moeilijk voor deze leerlingen om in één keer eigen leerdoelen te maken.
De theoretische onderbouwing: TPACK-model & Conversational Framework
Het werken aan de Blended leeromgeving is gebaseerd op twee belangrijke theorieën. Volgens mij hebben wij als docenten soms de neiging op het wiel opnieuw uit te willen vinden. Waarom zouden we dat doen als er mensen voor ons zijn geweest die ons uit ervaring kunnen vertellen wat wel en niet werkt?
Kort gezegd houdt het TPACK-model in dat je goed let op de samenhang tussen vakinhoud, didactiek en techniek. In de Achtergrondinformatie staat uitgebreid omschreven hoe dit bij het leerarrangement tot stand is gekomen. Het komt er op neer dat zowel met digitaal materiaal als met de methode (het boek) wordt gewerkt, dat leerlingen een nieuwe manier van presenteren leren met behulp van technologie en dat leerlingen door zelfstandig- en samenwerkend leren te combineren worden geacht de stof zich zo goed mogelijk eigen maken. Verder worden leerlingen in de actieve modus gezet, waarbij de docent een meer coachende rol aan neemt. In eigen woorden komt het Conversational Framework erop neer dat hiermee de effectiviteit van de leeromgeving kan worden bepaald. Achteraf was het goed om voor deze twee kaders te kiezen, zodat onze leeromgeving een stevig anker had.
Effectiviteit van de leeromgeving
Wat was het goed om te merken dat de technologische tools met name ingezet zijn om het leren te versterken. De toetsen zijn beter gemaakt dan vorig jaar. Nu hoeft dat niet aan de Blended omgeving te liggen. Er zijn talloze factoren die een rol spelen. Toch lijkt het er op dat leerlingen de concepten zoals zij genoemd zijn in de leerdoelen beter hebben begrepen. Dit komt ook terug in het Conversational Framework evenals dat leerlingen actief aan de slag gaan. Dit laatste was zeker het geval. Kijk ook eens bij Bewijsmateriaal om een indruk te krijgen van de activiteiten van leerlingen. Voor ons als docent is het werken op deze manier erg prettig, omdat er meer tijd is om leerlingen individueel of in groepjes te coachen. Die feedback is zó belangrijk (Voerman, L. (2013) & Schleicher, A. (2012))!
We hebben gekozen voor teamwerk want creativiteit en innovatie in organisaties blijken ook juist vaker gerelateerd te zijn aan samenwerken en samen leren (Garavan, McGuire & Lee, 2015), dan aan individuele ontwikkelingstrajecten. Dit alles duidt erop dat teamleren van cruciaal belang is om als professional te kunnen functioneren in een complexe kennismaatschappij (Vermeulen & Vrieling, 2017). Samenwerken gaat niet vanzelf. Sommige groepjes waren minder efficiënt aan het werk dan andere groepjes. De ene presentatie was beter voorbereid dan de andere. Dit is een punt om mee te nemen naar een volgende keer. Hoe zorg je er als docent voor dat iedereen zich even verantwoordelijk voelt voor de groepsopdracht, ook als zij al een specifieke taak gekregen hebben? Hoe kun je leerlingen nog meer eigenaar maken van hun eigen leerproces?
Achteraf ben ik trots op de leeromgeving: er is ruimte voor gepersonaliseerde feedback, er is een rijk repertoire aan leerstrategieën met directe instructie, instructiefilmpjes op Youtube, groepswerk en zelfstudie en een rijke eindopdracht. Volgens Schleicher (2012) zijn dit dé belangrijkste onderdelen. Op naar een volgend leerarrangement!

Schematische weergave van het TPCK model (Fisser & Voogt, 2015).


Conversational framework volgens Laurillard (2002), vertaald in het Nederlands.
Bronnen
Fisser P. & Voogt, J. (2015). TPACK: integratie van ICT in het onderwijs. Geraadpleegd op 03-12-2017 via http://www.tpack.nl/.
Garavan, T. N., McGuire, D., & Lee, M. (2015). Reclaiming the “D” in HRD A Typology of Development Conceptualizations,
Antecedents, and Outcomes. Human Resource Development Review, 14(4), 359-388.
Laurillard, D. (2002). Rethinking University Teaching: A Conversational Framework for the Effective Use of Learning Technologies, 2nd edition. Routledge Falmer. London.
Schleicher, A. (2012). Preparing teachers and developing school leaders for the 21st century: Lessons from around the world. OECD. Verkregen via http://www.oecd-ilibrary.org/education/preparing-teachers-and-developing-school-leaders-forthe-21st-century_9789264174559-en
Vermeulen, M. & Vrieling, E. (2017). 21e-eeuwse vaardigheden: achtergronden en onderwijsimplicaties in zeventien vragen en antwoorden. Open Universiteit, Heerlen.
Voerman, L. (2013). Teacher feedback in the classroom. Analyzing and developing teachers’ feedback behavoir in secundary education. Proefschrift. Universiteit Utrecht. Nederland.
Maak jouw eigen website met JouwWeb